آزمونهای لوله و اتصالات زهکش از جنس U-PVC

با کیفیت بودن محصولات مهمترین اولویت شرکت آب و خاک شهراب گستر میباشد، به همین خاطر به طور مداوم مواد اولیه و محصولات را مطابق با استاندارد های موجود کنترل و موارد را به صورت اسناد کنترلی ثبت و نگهداری میکند.
به منظور انطباق لوله های زهکشی تولیدی آب و خاک شهراب گستر با ویژگی های تعیین شده در استاندارد ملی ایران به شماره ،۷۶۶۹ آزمونهای زیر بر روی لوله ها انجام میشود:

* آزمون مقاومت به ضربه
* آزمون سفتی، دوپهن شدن
* آزمون منافض آبکش
* آزمون کشش با اتصالات بوشنی
* آزمون ابعاد
* وزن
* نشانه گذاری
* وضعیت ظاهری

 

آماده سازی آزمونه

آزمونه ها باید از خط تولید پیوسته انتخاب شده و حداقل ۲۴ ساعت بعد از تولید آزمون شوند

 

وضعیت ظاهری

لوله ها باید دارای سطح داخلی و خارجی صاف باشند و هیچگونه غیر یکنواختی، سوراخ، حباب، ترک و سایر عیوب در آنها مشاهده نشود.  علائم یا غیریکنواختیهای طولی سطحی در دیواره لوله که سبب تغییرخواص لوله نشود، مجاز است.  انتهای لوله باید عمود برمحور اصلی لوله بریده شده باشد.  رنگ لوله با توافق تولیدکننده و مصرف کننده تعیین میشود.

 

اتصالات

لوله های زهکش باید بوسیله بوشن به یکدیگر متصل شوند.  طرح بوشن به انتخاب تولیدکننده می باشد.  بوشن باید دارای مقاومت مکانیکی مناسب در جهت طولی بوده و بتواند شرایط آزمون بند ۶-۵ استاندارد ملی ایران به شماره ۷۶۶۹ را تامین کند.

 

مقاومت در برابر سقوط وزنه

در آزمایشات لوله زهکش ، ۲۰ نمونه بطول (۵ ±) ۲۰۰ میلیمتر از تولیدات یک شبانه روز بریده شده، پس از ایجاد شرایط دمایی در حداقل یک ساعت و در دمای۰ (±۱)، نگهداری می‌شوند. سپس با رها نمودن وزنه ۸۰۰ گرمی به ارتفاع یک متر از درون یک لوله بر روی آن، شرایط ایجـاد ضربه فراهم می‌گردد. در این یک مورد از بیست مورد، مجاز به خردشدن یا شکسته شدن می‌باشد. چنانجه بیش از یک مورد، ترک مشاهده شود، برای چهل نمونه دیگر، آزمایش مجدداً به مورد اجرا در خواهد آمد. در مجموع، حداکثر سه شکستگی مجاز می‌باشد. هر نمونه می‌بایست حداکثر ۱۰ ثانیه پس ازخروج از دستگاه سرد کننده، مورد آزمایش قرار گیرد.

 

IMG_3657

مقاومت حلقوی:

آزمونه ای از لوله به طول ۵ ± ۲۰۰ میلی متر را بین دو صفحه موازی قرار می دهند . نیروی اعمال شده بر سطح تصویر شده آزمونه ( طول آزمونه  × قطر خارجی لوله ) باید معادل یک نیوتن بر سانتی متر مربع باشد . نمونه باید تحت بار محاسبه شده در دمای ۲ ± ۲۳ سلسیوس و به مدت ۲۱ روز قرار گیرد و پس از آن ، تغییر قطر خارجی لوله (دوپهن شدن) تحت بار اندازه گیری شده و درصد تغییر شکل نسبت به قطر اولیه محاسبه شود. لازم است آزمون را بر روی دو آزمونه انجام پذیرد.

حداکثر میزان تغییر شکل لوله که در این حالت اندازه گیری میشود نباید بیش از ۱۰ % قطر خارجی اولیه آن باشد.

با توجه به زمانبر بودن آزمون مقاومت حلقوی ( ۲۱ روز) امروزه به جای ثابت نگهداشتن نیرو و مشاهده تغییر شکل در طول ۲۱ روز، از آزمون سختی حلقوی استفاده میشود. حد مجاز خاصی برای آزمایش سختی حلقوی تعریف نشده و طبق توافق شرکت تولید کننده و شرکت مشاور این حد مشخص میشود.